středa 13. prosince 2023

Svatogothardské ozvěny – zvon Erasmus bez Erasma

Zvon Erasmus v průběhu opravy ve Zvonárně Manoušek (vlevo) a před opravou ve Slaném 
Napsal nám slánský kampanolog Jan Hacker (13. 12.), vzpomíná na naši exkurzi v Slaném u sv. Gotharda, na setkání ve zvonici, kde chyběl zvon Erasmus, který byl v té době na opravě ve Zvonařství Manoušek na Zbraslavi. Zvon opraven a přivezen do Slaného. Pro nás je zajímavé zasvěcení zvonu „Erasmus“. Ferdinand Velc v soupise slánských památek (s. 244) píše ... zvon umíráček, opisuje nápis na jeho koruně od Mistra Stanislava z Prahy, datace (MCCCCC•XL•V), spodní průměr 50 cm, s tím, že reliéf světce se nachází na plášti zvonu, nově zjištěno ladění – H2. 
Ale nás zaujal ten sv. Erasmus, kterému je zvon zasvěcen, jak je v Slaném zobrazen? Odpovídá památkám středověkého sochařství a malby? Jan Hacker zdokumentoval reliéfy – první představuje Bolestnou Pannu Marii, ale druhý zjevně není sv. Erasmus († 303) – mučedník, biskup v syrské Antiochii; chybí nejen osobní atribut – při mučení mu bylo rozříznuto břicho a střeva navinuta na jakousi hřídel – ale zejména biskupská berla a infule. Zahalená prostovlasá figura s knihou Písma svatého představuje sv. Jana Evangelistu, který je tradičně s Pannou Marií Bolestnou zobrazován, ostatně ikonograficky vše zapadá do faktu, že se jednalo o umíráček, kterým se zvonilo při úmrtí. Zasvěcení sv. Erasma je tak trochu záhadou. Snad zvon pořídil cech soukeníků, tkalců, jehož erb nacházíme na Velvarské bráně, sv. Erasmus byl patronem tkalců a provazníků. 
Do Slaného za fotografie reliéfů zvonu, za úsilí při péči o historické zvony patří naše poděkování. Těšíme se na další setkání.



Žádné komentáře:

Okomentovat